Lampaat

Lampaita saaristossa vuodesta 1992

Kasvatamme Suomen Lampaita. Tällä hetkellä meillä on 40 siitosuuhta. Ne ovat väriltään valkoisia, mustia, ruskeita sekä harmaita. Lampaista saamme villaa joka kehruutetaan langoiksi, taljoja, lihaa sekä lantaa joka kompostoinnin jälkeen hyödynnetään pelloilla. Sen lisäksi lampaat ovat erinomaisia maisemanhoitajia.

Kesästä syksyyn asti kaikki eläimet ovat ulkona laitumella, toiset lampaista viedään veneellä saarille. Täällä saariston karuilla rannoilla lampaat ovat mainioita laiduntajia.

Lampaiden siiroissa ja esim. syksyllä kun lampaat kerätään saarilta, niin meillä on paljon apua meidän kahdesta työkoirastamme, rodultaan Border Collie. Tätä rotua on vuosisatoja käytetty työkoirana lampaiden hoidossa ja niiden paimentaminen onkin koirien mielipuuhaa!

Lampaat keritään kahdesti vuodessa ja villa lähetetään kehräämölle. Sieltä villa tulee takaisin erilaisina lankoina. Langoista neulomme ja kudomme erilaisia tuotteita (esim. sukkia, lapasia ja hartiahuiveja). Värjäämme myös lankoja kasveilla, jotka kasvavat täällä saaristossa. Tuotteet myymme Pellingin Kesätorilla sekä suoraan tilalta. Myös lampaan taljat otetaan talteen. Ne ovat suosittuja lastenvaunuissa, autoissa tai miksipä ei suosikkinojatuolissa!

 

Keväällä, maalis-huhtikuussa, karitsat syntyvät lampolassa. Uuhi ("äitilammas") synnyttää 1-4 karitsaa kerrallaan. Uuhikaritsat jäävät emojensa kanssa laitumelle syksyyn asti kun taas pässikaritsat kuljetetaan johonkin saareen "pässi- laitumelle"! Syksyllä lampaat kerätään ja erotellaan, toiset jäävät tilalle siitokseen ja toiset menevät teuraaksi. Liha myydään ennakkotilausten mukaan.

 

 

 


Mikael Sundbäck, tel 040- 835 98 98 & Camilla Sundbäck, tel 0400- 44 84 85
sundback.sundo[at]pp.inet.fi Sundövägen 5, Sundö