Hur våren framskred kan du läsa här. Till hemsidan
   

Den 6.5.1999
Maj har börjat väldigt kyligt. Hela veckan har det varit ordentligt med köldgrader om nätterna och till och med is i stränderna. En fladdermus har några kvällar flugit utanför fönstret.

Den 8.5.1999
Svartvita flugsnapparen har kommit. Talgmesarna flyger omkring med bomaterial i näbben. En räv strök på eftermiddagen omkring på åkern intill.

Den 13.5.1999
Vi har några år haft nöjet och bekymret att ha en älgko alldeles i knutarna. I två år tidigare har hon fött tvillingkalvar. I medlet av maj har hon i allmänhet börjat visa sig då hon kommit ut på ängarna för att äta. I slutet av maj har hon haft med sig sina kalvar. Det blev problem med de kalvar som senaste år var årsgamla, efter att mamman övergett dem, för att de var så orädda. De åt friskt av trädgårdens träd och växter och mot slutet av sommaren vägrade de att låta sig bortschasas. Idag såg vi färska älgspår, av en stor älg och av en mycket liten älg. Så nu är det bara att vänta på att de visar sig...
En rödbena simmade i Söderbyviken.

Den 14.5.1999
Ett skedandspar hör till de fåglar som vi träffar varje vår, idag fanns de i "sin" vik. Göken hörde jag första gången för den här våren.

Den 20.5.1999
Igår stod älgkon vid vårt trädgårdsland och åt gräs, ensam. Samma räv som vi tidigare sett har flera gånger under veckan synts till. Björkarna börjar skifta i grönt, endel har tydliga blad. I trädgården blommar narcisser, pärlhyacint, tulpaner, backsippa, gulsippa, ormöga, doftviol. Vårkragen håller på att slå ut, likaså bergeniorna.

Den 21.5.1999
Nu såg jag dem! I morse skuttade två gyllenbruna älgkalvar med vild fart längs skogskanten. Det har varit en varm dag med många fjärilar, blåvinge, påfågelöga, aurorafjäril, citronfjäril har vi sett. En tjäderhöna spatserade över vägen på Ölandet.

Den 24.5.1999
Under veckoslutet och idag har stora flockar av gäss flugit över Pellinge på väg österut. Liljekonvaljerna har knopp och utvecklas snabbt. Älgfamiljen visade sig igen för en stund sedan.

Den 25.5.1999
Efter ett par båtturer idag har vi sett skäggdoppingar, storskrake, gräsänder, viggar, kanadagäss och flera ejderpar. I nätet hade vi en gädda, två abborrar, en liten flundra samt braxen och ett tiotal mörtar.

Den 30.5.1999
Det har varit blåsiga dagar, i näten hade vi idag sju abborrar. Älgkon kommer om kvällarna ensam och äter, då är hon lika orädd som tidigare. Då kalvarna är med ser man bara skymten av dem och de är alla tre skygga. Den första getingen för i år har jag träffat på. Hundviolerna blommar.

Den 7.6.1999
Åskan har mullrat i havet under dagens lopp. Havsvattnet var idag 14 grader vid stranden, mot kvällen har vattenståndet stigit med ca 40 cm.

Den 14.6.1999
Vi har haft besök av två vitsvanshjortar. En skrakmor simmar omkring med 13 ungar, havsvattnet har blivit 18-19 grader. På kvällen njöt vi av solnedgången på det alldeles lugna havet och såg bl a grisslor och två ejderhonor med sju ungar.

Den 20.6.1999
En makaonfjäril har besökt trädgårdsnattviolerna två dagar. Jungfru Marie hand har börjat blomma. Tidigare under veckan simmade två älgar över till en holme. Medan de närmade sig stranden blev de antastade av en svan. Svanen har troligen bo på holmen, den simmar runt holmen och vaktar. Stränderna på holmen är bergsklippor och älgarna hade svårt att ta sig i land. Svanen hackade dem med näbben och fäktade med vingarna, den ena älgen blev i panik och kunde inte komma upp på det branta berget. Efter en stund lämnade svanen dem i fred och älgarna lyckades ta sig upp. Här hemma såg jag nyss älgkon med sina två kalvar, kalvarna sprang och skuttade i cirklar, det såg ut som om de lekte med varandra. Nu är de inte så skygga längre utan de stannade kvar en lång stund trots att de såg mig. Äntligen har det kommit lite regn, 5 mm var det i regnmätaren efter skurarna.

Den 23.6.1999
Gräshopporna "spelar", det första smultronet har mognat, midsommarrosen blommar, likaså gula svärdsliljan som är en av mina favoriter.

Den 27.6.1999
Svanparet som jag skrev om tidigare simmar nu omkring med sex ungar . Midsommaren har varit varm, åska och regn på midsommardagen, totalt 8 mm regn. Många fjärilar är i rörelse, glädjande många makaonfjärilar. Havsvattnet är 21 grader varmt, tillsvidare har inga blågröna alger synts till.

Den 16.7.1999
Kantarellsäsongen har börjat, jag har inte ännu plockat kantareller men min granne visade mig i början av veckan hur de ser ut. Vi har varit på några utfärder till skär ute i havet och jag har aldrig tidigare sett så mycket nyckelpigor som i år. De samlas på strandstenarna i stora mängder. Fortfarande har vi inte sett några större mängder blågröna alger.