PELLINGE naturdagbok

Den 11.8.2019
Det är dags för ett plock i sommarens bildskörd. Gråsälarna frodas, vi såg ca 100 sälar då vi åkte ut till havs en dag i juli. Gråhägrarna har varit vårt dagligt sällskap under en stor del av sommaren. En gök som specialiserat sig på att fånga vårtbitare har vi fått följa med nu i augusti. Fiskgjusens ungar har blivit stora och fiskar självständigt.

Den 2.6.2019
Skrakungarna i holken kläcktes den 27.5 och följande dag hoppade 10 ungar ut. Mamman hade senare under samma kväll 8 ungar med sig, följande dag var de 7. En mård var efter kläckningen vid två tillfällen och inspekterade holken och de tre okläckta ägg som fanns kvar, men den tog dem inte.
Samma vecka såg vi när en skrake från en annan holk förde ut ett ägg och lade det i vattnet. En halv timme senare kom en trut och tog ägget.

Den 19.5.2019
Efter en lite svalare period med frost senaste vecka, kom värmen tillbaka och temperaturen steg igen under veckoslutet tiill 20 grader. Det finns mycket fjärilar i rörelse, speciellt tistelfjäril och sorgmantel verkar det finnas rikligt av. Också vinbärsfuks har vi sett. Under den senaste veckan har jag sett ladusvalor och skräntärna som brukar höra till de sista flyttfåglarna. Vi gjorde ett strandhugg på Högharun och tråkigt nog fanns där olja på västra sidan. Arktikan pågår för fullt och otaliga flockar med gäss har flugit förbi under veckoslutet.

Den 29.4.2019
De flesta flyttfåglarna har kommit, idag såg jag fisktärnan första gången. På bild strandskata och någon snäppa. Storskraken ruvar i holken. En kväll fick den besök av en inkräktare, en annan skrakhona, som till slut fick ge med sig. Äggen klarade sig i alla fall. En dag tittade också en talgmes in i holken. Veckoslutet var varmt, + 19 grader. Det har varit mycket lågt vatten, ner till närmare -70 cm.

Den 25.3.2019
Vintern håller på att ge upp greppet trots att det nog har snöat senast idag. På gården finns ännu rikligt med snö. Den första fjärilen för våren såg vi igår i en solig bergssluttning, en flickfjäril. De första flyttfåglarna har kommit. Tofsvipa, järnsparv, rödhake kom senaste vecka. Idag fanns ett tiotal bofinkar på gården. Plogar med gäss drar flitigt på väg norrut. I morse hörde jag koltrasten första gången för säsongen, de övervintrade exemplaren har idag fått sällskap av många fler koltrastar. I kväll i skymningen landade morkullan i skogsbrynet intill. Denna gäst gillar också solrosfrön.

Den 27.1.2019
Nu har isen lagt sig också i havsbandet. Ännu senaste vecka fanns det rikligt med simmande sjöfåglar, skrakar, knipor, gräsänder och svanar. Det finns rikligt med snö, djupet är ca 35 cm och som bäst är temperaturen -19.9 grader C. Under senaste vecka var det månförmörkelse och vädret var klart och mycket vackert.
Blåmesen inspekterar holken.

Den 30.12.2018
Radarreflektorn på Låghällarna har blivit utbytt. Lite is finns i inre vikarna och i stränderna. Mer och mindre vintriga vyer har kommit och gått under december månad.

Den 9.12.2018
Senaste veckoslut bjöd på lite snö och vintriga landskap. Nu är det igen +grader, blåsigt och bart. Under en skogspromenad stötte jag på denna syn. Lite makabert. Kanske någons skafferi för sämre tider? En gråspett håller regelbundet till vid matplatsen. Idag fanns i Söderbyviken några sångsvanar.

Den 25.11.2018
Ganska klara, vackra dagar med någon köldgrad och rimfrost i gräset och på klipporna. Vattenståndet är lågt, lite eting finns i stränderna. Många örnar håller till i Bockholmsdjupet, fem stycken har vi sett som mest på en gång.

Den 7.10.2018
September bjöd på stormar och högvatten. Sidensvansarna och andra vinterfåglar har börjat visa sig. Frost har det varit enstaka nätter. En ägretthäger fanns under veckan i Österby. Algerna har försvunnit, nu dök det upp en manet i vattnet.

Den 2.9.2018
Den otroliga sommaren fortsätter. Detta veckoslut har det varit över 20 grader i skuggan. Tyvärr fortsätter också algblomningen i havet. Många vackra fjärilar flyger nu på sensommaren, här storfläckig pärlemorfjäril. Rovfågelflyttningen pågår, detta är en brun kärrhök. Den här hjorten har horn på ena sidan och något annat på den andra.

Den 28.7.2018
Värmen håller i sig och det är bara att njuta t ex. på någon holme
. Vattnet är varmt, algläget begränsar simmandet, men som tur varierar algerna beroende på vinden. Oftast hittar man någon strand där man kan simma.
Trots torkan och värmen har det dykt upp kantareller i skogen.
Igår kväll vaktade vi på månförmörkelsen. Till en början var det mulet, men närmare midnatt visade sig den röda månen
i alla fall.

Den 16.7.2018
Det varma och vackra vädret har lockat till flere båtturer, också till de yttre skären eftersom vinden har varit obefintlig. En kväll såg vi ca tio sälar, vissa
var nyfikna och andra höll sig mera på avstånd. Samma kväll hade också sex hägrar samlats, på bilden fem.
Idag råkade vi få syn på en kull med morkulleungar. Fyra stycken gömde sig under ett lågt buskage och förflyttade sig sedan turvis snabbt över ett litet berg.

Den 25.6.2018
Igår morse började kläckningen i skrakholken. Det första ägget kläcktes 5 tiden på morgonen. Fem timmar senare var ungarna pigga och fluffiga. Det åttonde ägget kläcktes 20 tiden på kvällen. Det har varit spännande att följa med processen. Idag vid 13 tiden var det dags för alla åtta ungar att hoppa ut ur holken. Skrakhönan lockade på dem under holken, samlade dem och förde dem lyckligt till stranden. Någon timme före ungarna hoppade ut kom två rävungar och nosade runt i området kring holken. De blev i alla fall utan byte denna gång.

Den 3.6.2018
Skrakhonan ruvar troget. Två gånger per dag flyger hon ut och är borta ungefär en timme per gång. Varje morgon kommer en annan skrakhona och känner sig lockad av holken. Idag satte sig den främmande honan sig på holkens tak.

Två uttrar kom förbi en kväll, de simmade sedan österut. Gräsandens hona gick till sjöss med fem nykläckta ungar den 31.5. Idag fick vi i nätet en smörbult, det första som vi har råkat få.

Den 21.5.2018
Vi har under våren haft ett intressant holkprojekt, en skrakholk utrustad med en liten kamera. Under morsdagsveckoslutet såg vi skrakhonan första gången flyga in i holken. Också andra honor försökte sig på att komma in, som den som visar näbben i öppningen på bilden. Sedan dess har holken besökts regelbundet och där finns nu ett flertal ägg.
Vissa svanpar ruvar, andra par parar sig ännu. Skräntärnan har också kommit, som en av de sista flyttfåglarna. Blomningen har börjat ute på skären.

Den 7.5.2018
De sista flyttfåglarna kommer, idag flög det svalor över Sunisund. Andra fåglar som kommit den senaste veckan är drillsnäppa, småskrake, ärtsångare och svartvit flugsnappare. Dessutom gal göken. Vi fick också syn på storlommarna, de var fyra stycken. I nätet fick vi en simpa
. En snok har vaknat och värmer sig i solen. Grönsnabbvingen flyger.

Den 29.4.2018
Nya fåglar för veckan är skedand
, fisktärna, gråhakedopping, stenskvätta, alfågel, småskrake, drillsnäppa och skärpiplärka. Längre ut till havs finns rikligt med ejdrar.

Den 22.4.2018
Nu är det isfritt, vi har varit på roddturer och en gädda har vi fått i nät. Nya fåglar som kommit är strandskata, kricka, skäggdopping, fiskgjuse, bergfink. En stenknäck har också besökt fågelmatningsplatsen. En storlom har vi hört ropa under några dagars tid, men inte sett den. Storskraken har börjat flyga in i skrakholken.

Den 11.4.2018
Fågelflyttningen har varit synnerligen intensiv. Det har kommit en massa fåglar inom en vecka. Morkulla, sädesärla, skrattmås, järnsparv, rödvingetrast, dubbeltrast, rödhake, salskrake, storskarv, bläsgås
, bläsand, trana, kanadagås, vigg, sångsvan, trädlärka. Den fösta citronfjärilen för i år såg jag igår, temperaturen kröp upp till närmare 10 grader.

Den 2.4.2018
Under påsken har det varit både fina dagar och så idag snöfall med mängder av snö. Sjöfåglarna ökar i antal, men nya arter har vi inte sett. En svanpar landade på blankis och en korsnäbb pickade frön på marken.

Den 25.3.2018
I början av veckan såg jag en havsörn som kalasade på fiskrester tillsammans med två kråkor. Isen rör på sig ute i havet och det har blivit stora områden med öppet vatten. Fredag kväll var vacker och lugn. Lördagen var blåsig och med drivisen drev också en remmare förbi.
De första flyttfåglarna har
kommit. Vi har sett gråtrut, gråhäger, skrake, knipa, tofsvipa, knölsvan, ringduva.

Den 11.3.2018
Snön har gjort att allt är vitt, himlen, isen och landskapet runt omkring. På isen finns 10-15 cm blidsnö. Mitt i det vita sjöng i alla fall koltrasten igår, så våren är på väg. Termometern visar idag + 4 grader.

Den 25.2.2018
En fin vintervecka har det varit för alla sportlovsfirare. Också för oss har det blivit många ispromenader. Idag stack en sparvuggla ut huvudet ur en av fågelholkarna.

Den 19.2.2018
Det har blivit fina isar och veckoslutets soliga väder gjorde det njutbart att promenera på isen. Söderut ligger det is så långt man ser. Lite formationer har det också bildats.

Den 4.2.2018
Efter nattens köldknäpp har det lagt sig ett tunt islager. Vi träffade igen på uttern, denna gång var de tre stycken, kanske två är ungar.

Den 28.1.2018
Det har funnits rikligt med havsörnar denna vinter. Som mest har vi sett sex stycken på en gång foto. Stjärtmesarna hör vintern till och de är alltid trevliga att se. Inomskärs finns lite is. Johan har fått några gäddor på saxkrok.
Idag har vi följt med en fiskande utter.

Den 10.12.2017
Den ljusa tiden är så kort att det inte blir mycket bilder. Självständighetsdagen bjöd på fint väder, vi passade på att flagga för 100 åringen.
En bofink med skadad fot höll till vid matplatsen några veckor. Också en steglits kom på besök. Till havs ser man knipor, skrakar och knölsvanar fortfarande.
Den 7.12 simmade en utter i Sarasbäcken och sprang sedan iväg mot Söderby. Tyvärr blev det ingen bild av den. Idag såg vi några kantareller som stuckit upp ur marken.

Den 5.11.2017
Det är många ugglor i rörelse. Vi har sett slaguggla och hökuggla och under veckoslutet såg jag två sparvugglor. Varfågeln brukar dyka upp här på vår och höst, nu var det tid för den igen. Också en blandad flock med gråsiskor och snösiskor rörde sig i närheten av fågelmatningen. November började med is i stranden men kylan övergick till +8 grader på lördag och söndag.

Den 8.10.2017
En sparvuggla flög en morgon mot fönstret, som tur klarade den sig och flög vidare efter en stund. Höstvädret är mycket omväxlande, men vissa dagar kan man ännu se fjärilar och vårtbitarna spelar för fullt.

Den 18.9.2017
Fågelflyttningen är i full gång, stora gäss- och tranplogar flyger söderut. På lördag morgon kom en gäst som vi inte sett tidigare i Pellinge, en vit häger, ägretthäger.

Den 10.9.2017
Det har varit norrsken under veckan och natten mot fredag var det dessutom klart väder så det var möjligt att beundra fenomenet. Nu under hösten kan man hitta många larver, dessa björkstekellarver mumsar på ett björklöv. Svamparna trivs i den fuktiga skogen, idag har vi plockat svart trumpetsvamp.

Den 14.8.2017
Med veckoslutets åskväder kom det kraftiga vindbyar och elavbrott, träd bröts på olika håll. De många blixtarna var ett vackert skådespel att se på. En stund kunde man se både regnbåge och blixtar. I några veckor kunde vi följa med en ung gök, nu har den dragit vidare.

Den 17.7.2017
En storlom höll till i bockholmsdjupet ett par dagar senaste vecka. Svampsäsongen håller på att komma igång, men bären mognar sent. Många fartyg från Tallship race passerade Pellinge söndag kväll, några övernattade i trakten.

Den 26.6.2017
Under midsommarhelgen kläcktes äntligen skrakungarna i vår holk. Midsommaren var kylig och blåsig, men till midsommarafton mojnade vinden så att det var möjligt att elda brasa.

Ett svanpar med fyra ungar hade lämnat en unge efter sig på söndag morgon, samma kväll tog havstrutarna ungen som sin kvällsmat.

Den 11.6.2017
Naturen sjuder av liv, många fåglar matar sina ungar. De första skrakungarna såg vi i slutet av maj, men denna skrake ruvar fortfarande. Flere ejderhonor har samlats med sina ungar. Vitsvanshjorten har också sin kid att sköta.

Den 22.5.2017
De flesta fåglarna har kommit. Svartvita flugsnapparen inspekterar flitigt alla holkar. Rödstjärt, stenskvätta och skräntärna har vi också sett. Arktikan är i full gång. Denna huggorm har fått sig ett skrovmål.

Den 30.4.2017
Tidigare under veckan såg jag de första fjärilarna, videfuchs och påfågelöga. Två unga stjärtänder hade slagit sällskap med ett gräsandspar. Ett skedandspar har vi också sett. Men så kom våren av sig. Skrakhonan vilar sig i alla fall lugnt i snöslasket.

Den 17.4.2017
Många många flyttfåglar har kommit, bl.a. sädesärla, strandskata, stenknäck, skäggdopping, enkelbeckasin, skogssnäppa, fiskgjuse, svarthakedopping. Natten till långfredag hade det i vattenpölar bildats otaliga uppåtriktade istappar, ett intressant och vackert fenomen.

Den 3.4.2017
Veckans flyttfåglar som vi fått syn på: salskrake, bergfink, trana, skrattmås, järnsparv, taltrast, björktrast, svärta.

Den 26.3.2017
Under veckan har det kommit många fågelarter. Vi har noterat vigg, vitkindad gås och kanadagås, morkulla, bofink, rödhake samt en flock på över 40 skarvar. Knölsvanarnas revirstrid är ett mäktigt skådespel. Denna mink rörde sig Sturjon.

Den 20.3.2017
Det är roligt att följa med fåglarnas flyttning, man blir varje år lika glad över att se dem återkomma. Häger, varfågel, gräsand, tofsvipa och alfågel har vi sett under veckoslutet. Koltrasten har börjat sjunga och snödropparna blommar.

Den 12.3.2017
Till havs åker drivisen omkring med vinden. Tidvis har nordanvinden fört bort all is och tidvis ligger isen tätt packad. Dessa svanar kämpade en god stund att ta sig igenom flaken och sörjan. Örnarna har hittat sig en måltid bland drivisen. Idag har det varit ordentligt dimmigt. Skrakarna och kniporna blir fler, likaså trutarna. En flock med ringduvor är de första flyttfåglarna som vi sett denna vårvinter.

Den 13.2.2017
Senaste veckas köld gjorde att det frös blankis ganska långt ut i havet. Vi hann promenera och åka sparkstötting lördag och söndag. Söndag kväll bröt vinden upp isen. Ett sällskap långfärdsskrinnskoåkare hann också ut och njuta av isen. En sparvhök försökte få sig en måltid vid fågelbrädet, men misslyckades. Också hjorten söker något ätbart.

Den 8.1.2017
Gott nytt år! Inomskärs har det bildats lite is, men till havs är det öppet. De senaste dagarna har temperaturen varierat mellan -23 och +1 grad. Koltrast och bofink har sökt sig till matningsplatsen. Också trädkryparen ville ha talg då det var som kyligast. Här en flock korsnäbbar.

Den 18.12.2016
Den tidiga vintern tog slut och nu är det lagom med pudersnö på marken och ca 0 grader. Lite fåglar finns till havs, svanar, skrakar och någon trut har vi sett under detta veckoslut. Här en orre som äter björkknoppar. Östnylands Luciatrio besökte julmarknaden idag och spred julstämning.

Den 6.11.2016
Vintern kom ganska plötsligt, vi har 10 -15 cm snö. Vi började fågelmatningen för någon vecka sedan. Många bofinkar finns kvar, också bergfinkar har kommit och ätit. Här en gråsiska.

Den 16.10.2016
Lågvattnet har pågått ganska länge och stränderna ser lite egendomliga ut. Vi har sett många flockar med stjärtmesar, det verkar finnas rikligare än vanligt av dem i år. I Österby träffade vi på denna nyfikna räv.

Den 25.9.2016
Under veckoslutet kunde vi följa med rekordmånga havsörnar, 5 st. Rönnbär och enbär lyser upp på holmarna.

Den 11.9.2016
Sensommaren har bjudit på allt från sommarvärme till stormvindar. Många vackra fjärilar flyger fortfarande, av dem många amiraler. Nässelfjäril såg vi inte alls i början av sommaren men några exemplar har dykt upp i augusti - september. Många fåglar var intresserade av fiskrensningsrester under veckoslutet. Förutom ungtrutar kom också skarv, gråhäger och havsörn och såg efter vad som bjöds på.

Den 12.8.2016
Oj så sommaren gått fort. Massor med bär har det funnits och finns fortfarande. Kantareller finns det också gott om i skogarna. Gråhägern har varit en trogen gäst i viken. Fin regnbåge i slutet av juli.

Den 12.6.2016
Årets ungar syns på olika håll i naturen. Skrakungar, tranungar och svanungar finns bland veckans bildskörd. Därtill har vi sett älgkalv, rävungar och hjortkid.

Den 7.6.2016
Idag fick jag följande mail "Igår, måndag 6/6 , lite före klockan 19.30 kunde vi två från vår uteveranda göra följande observation : En björn går på nordöstra stranden av Storgrytesholmen mitt emot oss, går ned i vattnet och simmar över smala sundet till Lillgrytesholmen. Efter en kort stund går den längs holmens strand för att igen gå ned i vattnet och simmar mot vår parcell på Lill-Pellinges södra sida för att försvinna upp och in i skogen. En otrolig upplevelse !! Med vänlig hälsning, Cuki och Heca Hedman"

Den 22.5.2016
Grönskan är så härlig, liljekonvaljerna blommar. Många fåglar ruvar i sina bon som måsen i sturjan och skäggdoppingen i Österby. En utter har hållit till på Kummelskär.

Den 24.4.2016
En uppdatering av fågeltillströmningen. Småskrake, tärnor och stenskvätta har dykt upp under veckan. Morkullans spelflykt har börjat. Fiskgjusparet håller till i sitt bo.

Den 17.4.2016
Det sjuder av vårens liv, speciellt i fågelvärlden. Också insekterna vaknar och surrar omkring, man blir glad av att se humlor och fjärilar igen. Blåsipporna blommar. Båten är sjösatt och säsongen kan börja. Nya flyttfåglar är kricka, skräntärna, storspov och fiskgjuse. I fiskgjusens bo satt detta par, vad ska man tro om dem? Vid fågelbrädet hade vi idag steglits och stenknäck.

Den 3.4.2016
Bofinkarna har blivit många och de sjunger. Skrattmås och trana har kommit. Grönsiska och gråsiska har denna vinter inte alls visat sig vid fågelbrädet, men denna vecka har båda arterna dykt upp. Enstaka fritidsbåtar ser man röra sig på havet. Idag körde detta militärfartyg västerut.

Den 28.3.2016
Under påsken har våren tagit ett stort kliv framåt. Idag hade vi 9 grader varmt. Koltrasten hörde vi sjunga senaste vecka. Många flyttfåglar har kommit. Nya fåglar är gräsand, fiskmås, ringduva, grågås, storskarv, tofsvipa, rödvingetrast, bergfink, gulsparv
, rödhake.

Den 20.3.2016
Ett fint vårvinterveckoslut med sol och kylig vind, dock har vädret växlat mycket snabbt. Flyttfåglar som vi sett under veckan är vigg, gråhäger och kanadagås.

Den 28.2.2016
Sportlovsveckan lider mot sitt slut och åtminstone veckoslutet var fint med sol och snö. Sjöfåglarna har ökat i antal, skrakar, knipor och sångsvanar har kommit.

Den 31.1.2016
Isläget förändras snabbt. För en vecka sedan kunde man njuta av fint vinterväder och promenera på isen, eller åka långfärdsskridsko som detta sällskap. Det här veckoslutet var isen uppbruten och isflak driver omkring. Sjöbevakarna fick kämpa på en stund för att ta sig igenom.

Den 18.1.2016
Den kallaste dagen kröp kvicksilvret ner till - 25 grader. Veckans kraftiga snöfall gav ca 30 cm snö. En bofink har sökt mat vid fågelbrädet senaste vecka. En koltrast kommer också regelbundet till matplatsen. Idag fick vi syn på en välmående räv som strök omkring och sökte mat. Isen till havs är tunn och öppet vatten syns längre ut.

Den 3.1.2016 Gott Nytt År!
Kyligt och blåsigt, vintern kom med det nya året. Marken är täckt av pudersnö. Till havs är det öppet vatten, men inne i vikarna börjar det frysa is. På Söderbyviken har man kunnat skrinna under veckoslutet. Skrakar, knölsvanar, knipor och gräsänder håller till här fortfarande. Tre flygande havsörnar har vi också sett.

Den 6.12.2015
Ett stormigt veckoslut med högvatten, upp till +120 cm. Högst var vattnet på natten och färjtrafiken stannade av för några timmar. Elförsörjningen har fungerat verkligt bra, ett enda elavbrott som varade en halv timme har vi haft. Några bilder från Sturjan Sturjan Österby.

Den 7.11.2015
Fint höstväder ännu. Trattkantareller hittar man fortfarande i skogen och ett och annat litet kryp. En groda och en snigel blev bildsaldot idag. Blåsiga dagar hör ju också till hösten.

Den 27.9.2015
Fortfarande njutbart höstväder! Fåglarnas flyttning är i full gång, idag såg vi hundratals tranor som samlades för att flyga över Finska viken. Här en lärkfalk. Svampskörden är fortsättningsvis fin, brandgul trumpetsvamp är en favorit. Mycket insekter är ännu i rörelse, amiraler finns det många av i år.

Den 6.9.2015
En fin höst med mycket bär och mycket kantareller i skogen. Fina soliga dagar har varvats med regn. Hjortarna mår bra och det finns många av dem. Fiskgjusen flyttar snart söderut.

Den 17.8.2015
Sommaren kom i alla fall, fast lite försenad. Under början av sommaren fanns det väldigt få fjärilar, men nu ser man bl.a. citronfjäril, påfågelöga, tistelfjäril och amiral. En växt som jag sett ovanligt många exemplar av är tallört. På söndag morgon fick vi syn på en simmande älg.

Den 25.7.2015
Det kyliga, regniga och blåsiga vädret har inte varit så muntert. Kornknarren har vi i alla fall hört i år efter en paus på några år och det är trevligt. Här är några av juli månads bilder, en snok, blåklocka, björkpyrola, och taggsvamp.

Den 14.6.2015
En kylig och blåsig försommar är det. Skraken har i alla fall ungar och skäggdoppingen ruvar. Rådjuren förser sig av den fräscha grönskan.

Den 18.5.2015
Arktiska flyttningen har kommit igång. En skäckspinnare slog sig ner i vår syrenbuske senaste vecka. Igår träffade Johan på två vildsvin i Bymosan, foto2.

Den 26.4.2015
Våren kommer och naturen vaknar. Tranor kommer dagligen, också fiskgjuse och tärnor har kommit. Soliga dagar flyger humlor och fjärilar. Blåsippa och vitsippa blommar. Räven kom igen på besök en dag.

Den 6.4.2015
Under påsken har det varit aprilväder, men en del fåglar har i alla fall kommit. Bofinkar, rödhake, sothöna, strandskata. En stenknäck har försett sig med frön vid fågelbrädet. En morgon tassade också en räv förbi. Det är roligt att naturen vaknar upp igen.

Den 24.3.2015
Senaste vecka bjöd på norrsken (foto2) och solförmörkelse. En rackelhane har spelat med orrarna på Kardrag träsk.

Den 8.3.2015
Fuktigt och dimmigt, idag + 3 grader. Isen i sturjon sjunger på sista versen. Vid fågelbrädet finns det gott om domherrar, de äter också lövträdens bladknoppar. En sparvuggla har hållit till i närheten den senaste veckan. Den har fångat en mus, svansen sticker ut under fågeln.

Den 8.2.2015
Landskapet har blivit snöigare och det märks att dagarna håller på att bli längre, det är ljusare. Fortfarande är isläget mycket skralt. Skrakar och knipor finns kvar i det öppna vattnet.

Den 25.1.2015
Vintern orkar inte riktigt få greppet. Havet är öppet, lite issörja ligger i stranden. Havsörnarna håller sig på samma område som tidigare. För en vecka sedan såg vi en rödhake som tydligen inte har flyttat. En kväll kom en mårdhund lufsande till fågelbrädet.

Tidigare dagböcker:
2005 - 2014, 2004, 2003, 2002, 2000 - 2001, Sommardagbok 1999, Dagboken började med vårtecken 1999

Startsidan

eXTReMe Tracker
Kontakt pellingenet(at)gmail.com Uppdaterad 11.08.19