Till startsidan

Fotona öppnas i skilt fönster, kom ihåg att stänga varje nytt fönster.

Den 30.12.2001.
Kylan biter fortfarande i kinderna, kvicksilvret har hållit sig under -10 grader hela veckan, idag -19. Nordanvinden är synnerligen kall, men vackra isformationer bildas vid stränderna. Två knipor trotsade kölden i havet, sjöröken dansar som älvor.
Foto1 Foto2 Foto3.

Den 22.12.2001.
Kylan biter i kinderna men det är klart och vackert, -20 grader. Det lägger is på fjärdarna och det har kommit ca 10 cm snö.
Foto1 Foto2.

Den 15.12.2001.
En härlig dag! Då den övriga familjen roade sig med att åka skridsko på Söderbyviken satt jag vid havsstranden och njöt av himlens och havets
färgspel. Det var vindstilla och skrakar, änder och svanar gjorde mig sällskap. Tidigare en kväll i veckan hördes knipornas kännspaka vingslag i mörkret.

Den 6.12.2001.
Det lägger is i de inre vikarna och krokfisket börjar.
Foto1 Foto2 Foto3.

Den 30.11.2001.
GRÅTT är beskrivande för stämningen just nu. Vissa dagar är det som om skymningen inte alls skulle övergå i dagsljus
Foto1. Man ser orrarna äta björkknoppar. Tisdag till fredag denna vecka har en säl vistats i Österbyviken.

Den 19.11.2001.
Ovädren har försvunnit, solen skiner och det är några minusgrader, riktigt skönt alltså. Två kvällar har vi roat oss med att se på Leonidernas stjärnskott / meteoritregn, i går kväll var aktiviteten riktigt livlig. Söndag morgon
försvann en räv mot skogsbrynet med ett svart djur i munnen, det stack ut något som liknade två tassar. Om en liten stund kommer en annan (? eller samma) räv och snusar i närheten, den är fotograferad genom fönstret. Vår svarta katt var ute sedan morgonnatten och under förmiddagen oroade vi oss för kisses öde, tills den kom glatt hemtrippande - och vi var lättade.

Den 17.11.2001.
Vattnet steg rekordhögt på torsdag kväll. Elströmmen kom och gick till en början, ett långt elavbrott följde under natten till fredag och varade i 7½ timme. Otaliga träd låg över ellinjerna och vägarna.

Den 15.11.2001.
Snön försvann på lördag kväll med regn, där det funnits snöhögar finns snön fortfarande kvar. Idag har stormen visat sin styrka i hård vind och regnslask. Många träd har blåst omkull. Ett enda elavbrott på fm som varade 5 minuter. Vattnet är ännu högre än på veckoslutet, Gamla Söderbyvägen är under vatten där vägen
kommer till Söderbyviken, också Österbyvägen är under vatten mot Österbyviken. 2 mörkerfoton Foto1 Foto2.

Den 10.11.2001.
På morgonen var det -6 grader, all snö är kvar. Dessutom har vattnet stigit till högvatten.
Foto1 Foto2 Foto3.

Den 9.11.2001.
Hösten och mörkret har kommit med besked!
Senaste veckoslut såg vi en slaguggla mitt på dagen, den satt i ett träd och ugglade. I morse vaknade vi till 10-15 cm blöt snö. Elektriciteten kommer och går. Fotografier av första snön, Foto2 .

Den 20.10.2001.
De två senaste veckorna har jag njutit i tranbärskärren, det är som att hitta små skatter... I skogen finns fortfarande kantareller och trattkantareller. Domherrar och sidensvansar söker mat närmare bebyggelsen. Vi gjorde en båttur till
Kummelskär och såg alfåglar och storskarvar, nypon och höstfärger.

Den 7.10.2001.
Stora skaror flyttfåglar har under veckoslutet flugit söderut, speciellt tranor, sångsvanar och gäss. Älgflugorna har kvicknat till men de är inte lika besvärliga som tidigare. I skogen har jag främst plockat
tranbär.

Den 30.9.2001.
Ett kyligt men vackert veckoslut, man har kunnat njuta av månskenet i höstmörkret
foto1 foto2 foto3.

Den 25.9.2001.
Den första frostnatten var i natt. Igår flyttade stora mängder gäss, under veckoslutet flög tranor i plog söderut. Småfåglarna flyttar också i stora skaror, en blåhakes färd avbröts av att den flög mot vårt fönster. Två tjädertuppar, otaliga sparvhökar, en tornfalk samt många andra rovfåglar som cirklat högt uppe har jag sett under veckan. Älgarna har börjat röra på sig, en älgko med två kalvar och en uppvaktande tjur rör sig tillsammans. I går morse fanns tre andra tjurar på vår gård och mumsade träd. Också en ensam 14-taggad tjur har rört sig på gården senaste vecka. Under en skogspromenad gick jag förbi "Klovsten" ett kluvet flyttblock. Andra fotografiet är ett fjärilsfoto, amiral på gullris.

Den 16.9.2001.
Trädens löv har börjat glesna och man får syn på sådant som tidigare varit väl undangömt, som t ex detta
getingbo. En groda träffade jag i morse. Storskarvarna har ökat också i Pellinge.

Den 10.9.2001.
Jag har mest hållit till i skogen bland älgflugor, lingon och kantareller. En
älgko med sin kalv samt två ormar har jag träffat på. Till havs har det tidvis varit fina vågor foto2 foto3.

Den 3.9.2001.
Vid husgaveln, i en klätterros, håller vårtbitare till. Dessa två är tydligt intresserade av varandra
foto1. Veckoslutet var varierande, från lördagens stilla lugn till vilda grå vågor på söndag. På lördag körde vi förbi Klovharun.

Den 28.8.2001.
Det senaste dygnet har den ostliga vinden härjat, men före dess var det en fin sensommarvecka. De första trattkantarellerna har kommit upp ur jorden. Tranorna rör fortfarande på sig inför flyttningen söderut. Under de soliga dagarna kunde man njuta av fjärilsprakt
amiral, påfågelöga, sorgmantel och vinbärsfuchs.

Den 20.8.2001.
Tranorna samlas och förbereder sig för att flyga över Finska viken, man ser dem i grupper på 4-5 fåglar och hör dem trumpeta. Älgflugorna trivs i skogen och gör gärna skogsvandrare sällskap. Veckoslutet har vädret varit njutbart.
foto1 foto2 foto3. Vi gick i land på Skvättan och jag blev ledsen över allt skräp som människor lämnar efter sig.

Den 12.8.2001.
Vädret har fortsatt ostadigt och omväxlande. Svamparna trivs i skogen
, kantarell, karl-johan svamp, svart trumpetsvamp. Rovfåglarna rör på sig, fjällvråk, sparvhök och fiskgjuse har vi sett. Havsvattnet är ca 18 grader.

Den 3.8.2001.
Veckan har varit betydligt kyligare, i natt kl 05 visade termometern +5 grader. Havsvattnet har också blivit kallare, ca 17 grader.
foto1 Fiskarna har börjat röra sig mera, på två nät var fångsten idag 17 abborrar och en gös. Det finns rikligt med fjärilslarver t ex ligustersvärmares, och skymningssvärmares larver.

Den 25.7.2001.
Nu har stora algbälten kommit in från sydost. De varma vackra dagarna lockar till båtfärder, vi besökte Storgrundet och fick syn på en gråsäl. En gråhäger gjorde idag några trutar sällskap.
foto1 foto2. Foton från Storgrundet 2000.

Den 19.7.2001.
De senaste dygnen har många åskväder dragit förbi, blixttätheten har varit hög.
blixt1 blixt2

Den 15.7.2001.
Regnskurar och lite åskmuller har hört till veckans varierande väder.
foto1 foto2 foto3.

Den 7.7.2001.
En riktig högsommarvecka med mycket fjärilar
foto1 foto2 foto3 foto4. Havsvattnet är 19 - 20 grader, inga spår av alger tillsvidare. Älgkon hade blivit skrämd av något och galopperade igår förbi på avstånd med två kalvar i släptåg. Två fjolårskalvar har också de senaste dagarna hållit till i närheten.

Den 1.7.2001.
Varma men blåsiga dagar, ängsblommorna är nu som vackrast
foto1 foto2 foto3. En älgkalv med sin mor traskade igår ett stycke från huset.

Den 22.6.2001.
Efter ännu en mulen förmiddag tittar solen äntligen fram, det är 22 grader, GLAD MIDSOMMAR!
foto1 foto2.

Den 15.6.2001.
I den svala och regniga försommaren har djurlivet varit stillsamt. Enstaka fjärilar och insekter ser man, inte ens myggorna gör väsen av sig. Älgkon som under flera tidigare år haft kalvar i grannskapet har vi inte sett skymten av, två älgtjurar har i alla fall visat sig. Sädesärlan matar sina ungar.

Den 3.6.2001.
Enkelbeckasin, ett skedandspar och fiskgjuse är några av veckans fåglar. De första kullarna med gräsands- och ejderungar har kläckts. Hälsningar också från Klovharun,
foto1 foto2.

Den 20.5.2001.
Tre morgnar följde tjäderhonan barnen på skolvägen, efter det har hon inte synts till. Småskrake och kanadagås har vi sett under veckoslutet,
foto1 foto2 foto3.

Den 16.5.2001.
Tjäderhönan har stannat kvar på vår gård hela natten, på morgonen flög hon ner från hustaket och fortsatte pocka på uppmärksamhet.

Den 15.5.2001.
En kärlekstörstig tjäderhona har sökt sällskap hela dagen, hon har följt barnen på skolvägen och puffar stjärten i vädret, hon är onaturligt orädd.
Foto. Tjädertuppen (se 15.4.) skulle bli glad över hennes sällskap, men de tu har ej mötts.

Den 13.5.2001.
Ett kyligt veckoslut, den skira grönskan är vacker,
Foto. I soliga sluttningar blommar blåbären.

Den 5.5.2001.
Göken gol idag! Första svalorna har vi sett, också tärnorna har kommit.

Den 1.5.2001.
Fem vita storkar landade i Söderby idag foto,
också den 26.4 senaste år besöktes Söderby av fem storkar. De första vitsipporna har jag plockat idag.

Den 29.4.2001.
Natten till lördag var det åska. Grodorna har lagt rom, morkullan har börjat flyga sin kännspaka kvällsflykt,
sju sångsvanar flög trumpetande norrut. En hornuggla flög lågt över ängen. Nässelfjäril, citronfjäril, sorgmantel och påfågelöga har vaknat.

Den 26.4.2001.
Våren har tagit fart på allvar, flere flockar med tranor har kommit och de första nässelfjärilarna har vi sett, ejdrarna ropar. I trädgården blommar krokus, scilla, porslinshyacint, snödroppe, ormöga och luktviol.

Den 21.4.2001.
Gårdagen, fredag, var en vacker vårdag med blommande krokus och humlor. Under kvällspromenaden såg vi nio vitsvanshjortar och en alldeles vit hare. Idag är det vinter igen, marken är täckt med fem cm snö, så harens färg passar bra.
Foto Foto2 Foto3

Den 19.4.2001.
Tofsvipa och vigg är nya fågelarter för veckan, svanarna dansar parningsdans. Första tussilagon plockade vi igår.

Den 15.4.2001.
Tjädrar och orrar spelar. På norra Stor-Pellinge spelar en "galen" tjädertupp. Bättre fly än illa fäkta tänkte Granne-Janne.
Foto Bjarne Backman Foto2 Foto3. Under veckan har det kommit många sädesärlor, också skräntärna, fjällvråk och rödvingetrast.

Den 8.4.2001.
Fortfarande ett härligt vårväder. En ensam trumpetande trana höll till i en vassrugg, en annan ensam trana flög söderut över havet mot estniska kusten. Lärkorna har kommit, den första ödlan för i år såg vi idag.

Den 7.4.2001.
Våren framskrider med stora steg, fågelsången är fantastisk om morgnarna. Nu har bofinkar och rödhake kommit, också trastarna blir fler för var dag. Sjöfåglarna som vi idag har sett är svanar, trutar, skrattmåsar, knipor, ejdrar, skrakar, gräsänder. Isläget ändrar hela tiden, isflak bryter sig loss och seglar iväg. Storskarv har jag sett tidigare i veckan. Havet är öppet söderut, kring stränderna bryts isflak sönder. Till Glosholm är ränna bruten foto foto 2.

Den 30.3.2001.
Under min morgonpromenad på isen kändes det att vintern en aning släppt sitt starka grepp. Bältet med öppet vatten i söder har blivit bredare och kommit närmare. Trutarna har blivit så många att deras läten bildar ett avlägset bakgrundsljud. Orrspel hörs från en holme i närheten. Foto 1, foto 2, foto 3. På kvällen sjöng koltrasten, isläget såg helt annorlunda ut än på morgonen, drivis kommer in mot kusten, den yttersta isen håller på att brytas sönder.

Den 28.3.2001.
Ute på isen är stämningen fortfarande vintrig, men vid stranden hör man vågskvalp under flaken. Trutarna har kommit, skrakar simmar där det finns öppet vatten, foto.

Den 18.3.2001.
Isläget är som tidigare, inomskärs finns isar, ytterom Bockholm finns enbart tunn nyis. Fåglar som vi sett under veckoslutet är sidensvansar, trädkrypare, grönsiskor, knipor och storskrakar. Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4
Foto 5

Den 16.3.2001.
Följande vårtecken: Två skogsduvor satt på en telefontråd i Söderby.

Den 15.3.2001.
Det första riktiga vårtecknet: en morkulla kom lågt flygande, den slog sig ned på en fläck med bar mark! (Söderby)

Den 11.3.2001.
Veckoslutet har varit varierande. Fredagen var en klar, solig dag och vi promenerade på isen på trygga ställen. Längre ut i havet är det inte mycket is, foto, foto 2. På söndagen var det regnigt och dimmigt, +4 grader, snön sjunker ihop och på isen är det sörjigt och mindre trevligt att röra sig. Flockar med mesar och grönsiskor syns och hörs.

Den 25.2.2001.
Efter en kall vecka har havet frusit igen, också söderut. Söder om Sandö är havet öppet. Det är mycket tyst och stilla ute på havsvidderna, spår av smådjur ser man. Foto 1, Foto 2, Foto 3. Ett tiotal orrar åt knoppar i trädtopparna.

Den 18.2.2001.
Havet är igen isfritt söderut, foto. Enstaka sjöfåglar flyger över havet, troligtvis storskrakar. I trädgården har vi haft besök av tre älgar, vi såg bara deras spår och avätna buskar och träd. Talgmesarna sjunger.

Den 11.2.2001.
Isarna har blivit rätt starka inomskärs, isen är snöfri, det är fint sparkstöttingföre. Havet är öppet. I snön syntes stora spår av ankfötter, det måste ha varit en svan som promenerat i snön. Mycket sidensvansar är i rörelse, grönsiskor och trädkrypare har vi också sett. På krokarna har det kommit en gädda varje vecka.

Den 4.2.2001.
Huu så det har varit kalla dagar och nätter de tre senaste dygnen, -20 -25 grader och blåsigt. Den första kalla natten blev det dessutom elavbrott i två repriser, lyckligtvis var avbrotten korta. Man blev i alla fall påmind om hur beroende av elektricitet man är trots vedeldning. Det har också varit soligt och klart, Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4

Den 13.1.2001. God fortsättning på året!
Året har börjat med lite snö och nästan ingen is. Senaste natt var i alla fall kall, -8 grader och nu finns is i vikbottnen igen. Krokfisket har vi börjat på julannandag, hittills har två gäddor nappat. 5 skrakar, domherrar, sidensvansar och nötskrika är dagens fåglar.

Den 28.12.2000.
Visst blev det en vit jul i alla fall! På julafton snöade det så mycket att marken blev snötäckt. På annandag jul såg vi sju skrakar. Nu har rosorna också frusit och tagit vinter. Det lägger is i vikbottnarna.

Den 23.12.2000.
Vi hoppas ivrigt att det ännu skulle bli en vit jul, men det ser inte lovande ut. Det har varit några kyliga dygn under veckan, på nätterna -5--7 grader. Inne i vikarna finns en tunn isrand. Rosorna vid trappan har trots allt inte frusit, de har fräscha blommor, knoppar och blad fortfarande. Morötterna är nu skördade. När det gäller djurlivet är det främst hjortar, harar och fåglar man ser. Idag har jag sett talgmes, skata, koltrast och nötskrika. I mesflockarna har det i höst funnits betydligt flera stjärtmesar än tidigare år. GOD JUL!

Den 2.12.2000.
Aldrig tidigare har jag stött på kantareller då vi sökt lillajulgran. Idag såg vi två gula kantareller, de var nog inte längre aptitliga men i alla fall. I trädgården blommar också de vita rosorna fortfarande, både New Dawn och Schneewittchen blommar. Morötter plockar jag dagligen från trädgårdslandet...

Den 11.11.2000.
I naturen är det väldigt tyst och stilla. Efter en regnig och stormig period med högvatten är det idag en lugn, vacker höstdag med uppehållsväder. Vi har försökt fiska betmörter för vinterns krokfiske, men idag fick vi inte en enda mört. Oroväckande mycket gröna alger finns i havet och vid stränderna! Fyra sångsvanar flög västerut och två storskarvar dök undan oss. I skogen finns både trattkantareller och blek taggsvamp. Harar, rävar och hjortar ser man längs vägarna.

Den 22.10.2000.
Fåglarna rör på sig och söker sig närmare bebyggelsen. En flock med stjärtmesar har vi sett i skogen och ett tjugotal alfåglar till havs.

Den 15.10.2000.
Efter några blåsiga och regniga dygn är det igen fint och lugnt höstväder. 30 mm regn fanns i regnmätaren. Flockar med domherrar och mesar har sökt sig ut ur skogarna och söker mat i träden. De första videungarna såg vi idag! Hela hösten har havsvattenståndet varit ovanligt lågt, ovanligt länge, och det är fortsättningsvist lågt vatten. Tranbären är mogna.

Den 30.9.2000.
Det vackra höstvädret fortsätter och nu har också nätterna varit varmare. I skogen är det torrt, trattkantarellerna skrumpnar bort. Ett bestånd ganska fräscha gula kantareller stötte jag på idag. Fortfarande finns det rikligt med amiralfjärilar, gräshopporna spelar.

Den 17.9.2000.
Vi har haft några kalla nätter med frost, i morse var det ett centimeter tjockt islager i en hink. Dagarna är vackra och klara, älgflugorna har minskat. Flera orrar har vi sett de senaste dagarna.

Den 2.9.2000.
Det har varit vackra, klara sensommardagar. I skogen finns fortfarande rikligt med svamp, rikligt med korsspindlar och deras nät samt rikligt med älgflugor. Frodiga larver av ligustersvärmare gnagar på syrenernas blad. På dagen såg vi en lärkfalk.

Den 19.8.2000.
En stor mängd fjärilar trivs bland tistlarna. Där finns nykläckta påfågelögon, amiraler och tistelfjärilar och en medelstor vit fjäril med svarta prickar, som med stor sannolikhet är en liten apollofjäril.

Den 8.8.2000.
Älgfamiljen var idag på besök, nu har kalvarna blivit betydligt mörkare. Älgtjuren syntes inte till. Efter några timmar i skogen plockade jag bort den första älglusflugan från mig själv.

Den 6.8.2000.
Gröna alger ser man ställvis i stränderna. I kantarellskogen syns små svarta trumpetsvampar, de skulle behöva mera regn! Också bergskantarellerna börjar torka bort. Rovfåglarna har börjat röra på sig, vi har sett ormvråkar och sparvhök under veckoslutet.

Den 1.8.2000.
På eftermiddagen fick sädesärlorna på vår gräsmatta sällskap av en steglits.

Den 26.7.2000.
Älgfamiljen som inte har visat sig på en dryg månad, har idag hållit till i grannskapet. De har sällskap av en tjur. Kalvarna är fortfarande gyllenbruna, men ryggen och speciellt manen har blivit mörkare. De diar fortfarande. Senaste höst såg vi en tjur tillsammans med familjen först i september.

Den 23.7.2000.
Tranorna trumpetar om kvällarna. Kornknarren knirrar fortfarande, kanske den har kommit för att stanna. Vid stränderna ser man mindre mängder gröna alger, vattenståndet är högt. I trädgården trivs skadeinsekter av olika slag i den fuktiga luften.

Den 16.7.2000.
Ett blåsigt och ostadigt veckoslut. I skogen finns det rikligt med kantareller som trivs i det fuktiga vädret.

Den 10.7.2000.
En nykläckt ligustersvärmare torkar sina vingar i jordgubbslandet. Blåbären har mognat. En fiskande fiskgjuse såg vi igår under en båttur.

Den 6.7.2000.
Äntligen har det blivit sommar på riktigt! Vattnet är simvarmt och det har varit några varma dagar utan regn. Kvällen igår var stilla och vacker, kornknarren knarrade sitt speciella läte. Brudborstarna drar sommarkvällar till sig svärmare som påminner om små kolibrin. Igår såg vi skymningssvärmare. En dykarskalbagge krockade i skymningen med hustaket. En ensam hjort har hittat vårt trädgårdsland och är extra förtjust i ärter och sallad.

Den 28.6.2000.
Vattentemperaturen har sjunkit till 10-12 grader. Foton från sälsafari vid Storgrundet knäppta av Marianne Andersson. I morse stod en stork i Åby då jag körde mot Borgå, kanske de börjar trivas här i trakten... (se 26.4)

Den 24.6.2000.
Barnen simmar hurtigt i 16 gradigt vatten. I samband med en simtur träffade vi på en simmande mink med en fisk i munnen.
Älgkalvarnas mamma haltar på ena frambenet, hoppas hon kryar på sig. Gräshopporna spelar.

Den 19.6.2000.
Granne-Janne har hittat kantareller! En roskarl såg vi under veckoslutet.

Den 15.6.2000.
Det blåser och blåser och har blåst. Vattnet är 13 grader alldeles invid strandstenarna. En skedandshane och två honor har vi sett under veckan. Makaonfjärilar finns det rikligt.

Den 1.6.2000.
En simmande storskrake med 8 ungar såg vi idag. Måsungar finns också. Skäggdoppingarna har haft mera otur, i samband med högvattnet senaste vecka drev bon iväg och de får börja på nytt. En tistelfjäril har jag sett tidigare under veckan.

Den 27.5.2000.
Det har blåst hård västlig vind och varit högt vatten. I morse kom älgkon med kalvarna riktigt nära huset. Kalvarna har redan blivit lite knubbigare.

Den 21.5.2000.
Igår kväll såg vi ett snatterand par. Nu gal göken och liljekonvaljerna har knoppar. 1,5 mm regn har det kommit. De fyra hjortarna vandrade förbi i skymningen och strax efter kom en ensam älg, troligen en fjolårskalv, en ung tjur. Katten gick mot älgen och till en början drog älgen sig undan. Men efter en stund vände älgen och började följa efter katten, de sprang runt och efter varandra, katten en dryg meter framför, det var en komisk syn. Till slut kom katten springande till huset och älgen blev rädd för kamerans blixtljus och vände om. Tyvärr misslyckades bilderna.

Den 20.5.2000.
Det blåser ordentligt från öster. Igår kväll såg vi älgkalvarna på avstånd, de lekte, skuttade och sprang runt i cirklar.

Den 17.5.2000.
Idag fick vi se de två älgkalvarna! Älgkon kom och visade dem på avstånd, de är pyttesmå och bruna, de liknar små föl. På förmiddagen flög stora plogar med gäss österut.

Den 15.5.2000.
Sent igår kväll såg jag älgkon som bor i grannskapet. Vi har inte sett henne sedan hösten, men troget kommer hon tillbaka varje vår. Troligen har hon fött kalvar, läs gärna hur det var senaste vår. Idag kom hon 5 meter från huset. Efter en liten stund kom ytterligare 4 hjortar, dem har man kunnat se under hela vintern, det finns rikligt med hjort i Pellinge och de rör sig på ett stort område.

Den 14.5.2000.
Under veckan har vi sett en svala och en fiskande fiskgjuse. Veckan har varit kyligt med nattfrost bl a senaste natt. Vattnet är klart, ytvattnet är ca 9 grader.

Den 7.5.2000.
Många flyttfåglar har rört sig idag, på morgonen såg vi rödhake, rödstjärt och buskskvätta. Gulsippa och backsippa blommar.

Den 2.5.2000.
Valborgsveckoslutet var soligt men kyligt med nattfrost. I morse visade termometern - 3 grader kl 07. På Valborgsmässoaftonens meny stod rökt abborre, herrar fiskare fick 58 abborrar på ett dygn. Blåsippa blommar, likaså vitsippa och pärlhyacint.

Den 26.4.2000.
Vi har haft besök av gäster som vi inte träffat här tidigare, fem storkar vilade sig på åkrarna i Söderby. Fotot är taget på avstånd. I skymningen flög storkarna upp i var sin trädtopp för att övernatta.

Den 24.4.2000.
En otrolig påskhelg, idag har det varit 19 grader varmt i skuggan foto, på fredag morgon mullrade åskan. Våren tar enorma kliv i naturen, nu blommar ormöga, doftviol och vårlök, de första narcisserna har slagit ut idag. Gudungen ropar, enstaka tranor och en rödhake har jag sett.

Den 20.4.2000.
Varma sköna dagar och stilla fridfulla kvällar Foto. Skäggdoppingarna dansar sin parningsdans, en trana cirklade i skymningen över huset och sökte nattkvarter. Grodorna kväker, de har lagt rom.

Den 16.4.2000.
Sädesärlan trippar framför fönstret, skrattmåsarna har kommit, morkullan likaså. Gräslök och kvickrot har börjat växa. En humla och flera fjärilar har också synts till.

Den 15.4.2000.
Från havet rullar det in en råkall dimma, på land är det soligt och skönt. Under veckans lopp har jag hört orrspel, fågelsången har blivit betydligt fylligare. Krokus och scilla blommar.

Den 9.4.2000.
Veckoslutet har varit mulet men 5 grader varmt Foto. Ringduvorna har blivit flera, vi såg också tre ormvråkar i ett triangeldrama idag.

Den 7.4.2000.
En härlig vårdag! Bofinkarna sjunger, jag såg den första citronfjärilen alldeles nyss och tussilago blommar. Under veckans lopp har fågellivet blivit livligare, en flock med trastar (mest björktrast) har ätit enbär med stor förtjusning.

Den 1.4.2000.
Idag är det grått och dimmigt, men veckan har varit fin med vår i luften. Jag har äntligen hört koltrasten sjunga och katten har hittat en yrvaken ödla. Väldigt sparsamt med flyttfåglar tillsvidare.

Den 26.3.2000.
Ett vackert veckoslut. Två ringduvor, många svanar och grönfinkar har vi sett och en ...aktersparkare!

Den 24.3.2000.
Jag såg två simmande kanadagäss i Tullsundet tidigare under veckan. Varje dag sticker det fram nya lökväxter i rabatten, de senaste är krokus och jättelök.

Den 18.3.2000.
Det finns skrakar och knipor där det finns öppet vatten, en sparvhök och två vråkar har vi sett idag. Snödropparna har knoppar.

Den 12.3.2000.
En vacker vårvinterdag! Två älgar sprang över gården på morgonen, vi har inte sett älgar och inte heller älgspår under hela vintern. En fälthare såg vi igår kväll, tydligen har djuren börjat röra på sig mera.

Den 11.3.2000.
Nu är det åtminstone vårvinter i luften. Man hör fågelkvitter om morgnarna, ställvis är marken bar. Tulpanernas röda strutar har stuckit upp i rabatten.

Den 4.3.2000.
Det är grått och vått, havet svallar öppet, packis finns vid stränderna. På stranden såg vi en vinterticka, en alldeles fräsch svamp. Då vi några timmar senare skulle fotografera svampen hade vattnet stigit så mycket att den var under vatten Foto2. I skogen skuttade en räv, mesarna kvittrar.

Den 20.2.2000.
Innan det snöade syntes narcissbörjan i blomrabatten! Nu är det igen vinter, havet är fortfarande öppet. Två simmande sjöfåglar såg vi, men de var för långt borta för att bestämma arten. Alen blommar.

Den 10.2.2000.
En storskrake fanns idag i Sunisund. Nästan all snö har smultit, småvägarna är isiga och hala.

Den 5.2.2000.
En solig vinterdag, mesarna kvittrar. Högvattnet och vinden tidigare under veckan har skuffat upp isflak på stränderna. Havet är öppet.

Den 30.1.2000.
Havet är isfritt söderut, 3 orrar åt bladknoppar i en björk på gården.

Den 29.1.2000.
Nu finns det is åtminstone inomskärs, barnen åker skridsko på Söderbyviken.

Den 16.1.2000.
Året har börjat utan snö och nästan utan is. Krokfisket har i alla fall kunnat fortsätta, idag nappade en gädda.

Den 6.1.2000. Gott nytt år!
Snön smälter bort, på isen finns ingen snö alls. Två gäddor har nappat på krokarna.

Den 31.12.1999
Vi har fått snö under veckan, ca 15 cm, det har varit kallt och det håller på att lägga is på fjärdarna. Idag har vi börjat vinterfisket med några saxkrokar.

Den 26.12.1999
Julen har vi firat i blåsigt väder, lite pudersnö täcker marken, det finns is i vikbottnarna. Två fotografier tagna i dag.

Den 6.12.1999
Marken är igen vit av snö, räven kom i morse och gjorde en lov runt kaninburen. Älgarna har vi inte sett på ett par månader men hjortspår finns dagligen på gården, hjortarna har grävt fram persiljan under snön och ätit upp den. Mot kvällen blåste det upp till storm och havsvattnet steg kraftigt.

Den 1.12.1999
Det har stormat ordentligt de senaste dagarna och det har varit många strömavbrott, vattenståndet är högt, all snö har smultit.

Den 23.11.1999
Ungefär hälften av snön ligger fortfarande kvar, så landskapet är vintrigt, det har varit is i stränderna om morgnarna. Under veckan har vi haft besök av en räv, idag hittade katten en yrvaket durrande geting.

Den 16.11.1999
Nu på fm har vi fått 15 cm snö och det snöar fortfarande...

Den 14.11.1999
Första snöflingorna singlar ner som bäst. "Vår" älgfamilj håller sig fortfarande undan jägarna, längs vägen ser man älgar och hjortar dagligen. I skogen finns en del trattkantareller.

Den 24.10.1999
Det har varit enstaka frostnätter, sidensvansar och domherrar ser man dagligen och en kungsörn såg vi för en dryg vecka sedan. Älgarna har hållit sig i skymundan nu i älgjaktstider.

Den 10.10.1999
Älgfamiljen har fortfarande en tjur med sig, nu har de ätit upp vår hästkastanj och smakat på diverse buskar. En vitkindad gås har gjort oss sällskap idag, likaså en flock domherrar, tjädertuppen håller ännu till här i närheten.

Den 26.9.1999
Fåglarna rör på sig, de senaste dagarna har vi sett flyttande gäss och tranor, gärdsmyg och troligen gulhämpling. En tjädertupp flög alldeles intill vårt fönster på lördagen och vi har hört om flera andra tjäderiakttagelser på olika håll i Pellinge, så här tycks finnas gott om tjäder.

Den 13.9.1999
Det har varit tranornas veckoslut. Vi har hört dem trumpeta på avstånd och sett tranor som stått på marken. Flera plogar med flygande tranor har vi också sett, i en plog räknade jag 16 fåglar.

Den 6.9.1999
En älgtjur har slagit följe med kon och kalvarna, en fiskgjuse cirklade över Söderby.

Den 1.9.1999
Älgkon kom med sina två kalvar på besök, kalvarna har nu samma färg som sin mor, vi tycker att de ser ut som en pojke och en flicka. Alla tre är orädda, på tio meters avstånd äter de lugnt, men ännu har de inte gjort någon större skada i trädgården.

Den 29.8.1999
Det kryllar av älgflugor i skogen, men det är knappt om svamp. Fåglarna har börjat röra på sig, tranor, enkelbeckasin, ormvråk, fjällvråk och sparvhök har synts till de senaste dagarna.

Den 17.8.1999
Älgflugorna har dykt upp. Temperaturen i morse var 4 grader.

Den 15.8.1999
Under en båttur till Högharun långt ute i havet såg vi tistelfjärilar och en flygande storskarv. Vattnet var klart och "simvarmt", inga alger syntes till. På hemvägen såg vi en ung häger.

Den 4.8.1999
Sommarvärmen fortsätter, havsvattnet är igen varmt efter att ha varit nere i 16 grader för en vecka sedan. Nu finns det grönaktiga alger i vattnet, mängden ökar för varje dag. Älgfamiljen har nu börjat ströva in på gårdsplanen, kalvarna är fortfarande ljusare bruna än sin mamma. I skogen är det mycket torrt, det finns knappt om blåbär, hallon finns ställvis, likaså kantareller, men de skulle behöva regn.